Ιστορικό PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 02 Ιούνιος 2012 16:39

Τον Ιούνιο του έτους 1962 ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί το ΙΗ'’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών (σύμφωνα με την τότε ονοματολογία και αρίθμηση), το οποίο ήταν εξατάξιο και στεγάστηκε σε μια παλιά βίλα (κοντά στην σημερινή του θέση) γύρω από την  οποία είχαν οικοδομηθεί στρατιωτικές παράγκες, οι οποίες μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας.

Αργότερα λόγω της κακής κατάστασης του κτιρίου αυτού το σχολείο στεγάστηκε προσωρινά σε άλλα κοντινά κτίρια.

Το 1976 το σχολειό διχοτομήθηκε σε δύο νέα σχολεία, οι τρεις πρώτες τάξεις απετέλεσαν το 18ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και οι υπόλοιπες τρεις τάξεις το 18ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Το 1979 κτίστηκε το νέο κτίριο, με τη σημερινή του μορφή, και τα δύο σχολεία άρχισαν να λειτουργούν συστεγαζόμενα σ’ αυτό το κτίριο μέχρι σήμερα.

Την εποχή εκείνη και τα δύο σχολεία είχαν πάρα πολλά παιδιά, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να γίνονται σε δύο κύκλους (πρωινό και απογευματινό) προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες τους.

Μέχρι το 1980 στα σχολεία αυτά φοιτούσαν μόνον αγόρια. Από το σχολικό έτος 1980-81 και μετάαγόρια και κορίτσια άρχισαν να φοιτούν μαζί στα σχολεία.

Ο αριθμός των παιδιών του σχολείου κάθε χρόνο μεγάλωνε με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το κτίριο. Έτσι πολλά νέα σχολεία ιδρύθηκαν στην συνέχεια στην κοντινή περιοχή και απορρόφησαν πολλούς από τους μαθητές του σχολείου.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν, ο αριθμός των μαθητών μειώθηκε δραματικά και λόγω του προβλήματος της υπογεννητικότητας.

Σήμερα στο 18ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ φοιτούν 300 περίπου μαθητές σε 13 τμήματα, τα μαθήματα γίνονται πάντα σε πρωινό κύκλο και το σχολείο συστεγάζεται και λειτουργεί στο ίδιο ανακαινισμένο κτίριο μαζί με το 18Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Το αρχείο του σχολείου περιλαμβάνει στοιχεία των μαθητών που ενεγράφησαν και φοίτησαν στις τρεις τάξεις του 18ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ μόνον από το 1976 και μετά.

Στοιχεία των μαθητών που ενεγράφησαν και φοίτησαν στις τρεις πρώτες τάξεις (από τις έξι τάξεις που είχε τότε το ΓΥΜΝΑΣΙΟ) του 18ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ από το 1962 και μέχρι το 1976 υπάρχουν κατά κύριο λόγο στο αρχείο του σημερινού 18ου ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.